zelfkennis

We trainen onze PA’s continu om zo de beste PA’s van Nederland te worden en te blijven en nodigen regelmatig externe trainers uit om ons te inspireren. Dit keer gaf Stressconsultant en Coach Hetty Jansen een training over zelfkennis.

Volgens Hetty is zelfkennis de basis voor een goede work-life balance. Als je weet waar je energie van krijgt en waardoor je stress ervaart, kun je daar in het dagelijks leven veel bewuster mee omgaan.

Zelfkennis is de basis voor een goede work-life balance

1 Ken je kwaliteiten

Wat voor de één stressvol is, kan voor iemand anders juist een leuke uitdaging zijn, zoals last minute een probleem oplossen. Ook kunnen je kwaliteiten doorschieten naar je valkuilen. Zo kun je bijvoorbeeld als kwaliteit een gezonde drive voor perfectie hebben, wat kan doorschieten naar de valkuil dat je té perfectionistisch wordt. Het is dus belangrijk om je eigen kwaliteiten goed te kennen en ook de valkuilen die daarbij kunnen horen, zodat je eventuele stressvolle situaties makkelijker kunt vermijden.

2 Wat zijn jouw behoeften/drijfveren

Het is goed om te weten wat je eigen behoeften en drijfveren zijn en die van jouw collega’s/klanten, zodat je daar rekening mee kan houden.

Iedereen heeft zijn eigen drijfveren. Voor de een is het bijvoorbeeld belangrijk om via een strakke tijdsplanning te werken. Alles staat met een exacte tijd gepland in zijn of haar agenda en daar houdt die persoon zich ook graag aan. Terwijl de ander het juist veel fijner vindt om dingen op korte-termijn te verrichten en last minute uitdagingen nodig heeft om geboeid te blijven.

Ook vinden sommige personen het bijvoorbeeld fijn om erkenning te krijgen voor het werk dat ze doen, terwijl de ander juist waardering voor hem of haar als persoon ontzettend prettig vindt. Als je dit soort dingen niet weet van jezelf of de ander, kan dat ervoor zorgen dat je soms langs elkaar heen praat/werkt en elkaar onnodig stress bezorgt. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe jij als persoon juist oplaadt qua energie, zodat je daar bewust aandacht aan kan geven. Vind je het prettig om af en toe een dag alleen te zijn om alle prikkels van de afgelopen tijd te verwerken? Zorg dan dat je regelmatig een dagje thuis werkt.

Tip: als je een gevoel van stress ervaart, denk dan aan iemand van wie je houdt, of aan dingen waar je dankbaar voor bent. Hier word je rustig van en je zult je stressniveau meteen voelen dalen!

3 De kracht van complimenten

Complimenten werken verbindend, motiverend en zijn stressverlagend. Probeer dus lekker vaak complimentjes uit te delen! Je wilt natuurlijk wel dat complimenten ook echt aankomen bij de ander. Vaak geef je complimenten vanuit jouw eigen behoeften en drijfveren. Zo kun je iemand complimenteren met het feit dat diegene een opdracht ruim voor de deadline heeft ingeleverd. Maar als je weet wat de drijfveer van jouw collega is, kun je hier mooi een compliment over maken zodat het compliment ook echt binnenkomt bij diegene. Bijvoorbeeld over de inhoud van de opdracht. En dat is uiteindelijk wat je wilt natuurlijk.

Super bedankt Hetty!

By Isabelle

Lees ook:

PA Vivianne: ‘Zo verwerk ik als PA jouw overstromende mailbox’

Nieuwsbrief

Ontdek het geheim tot meer uren in een dag. Elke maand Tips & Tricks in onze Newsletter. Sign up now!