tijd

Iedereen kent de uitdrukking ‘tijd is geld’. Dit is eigenlijk een hele beperkte kijk op tijd, want tijd is veel meer dan dat. Tijd is aandacht besteden aan je dierbaren, je zakelijke doelen behalen, een gezond leven leiden. Eigenlijk is tijd de sleutel tot een gelukkig leven.

Als ik kijk naar de agenda’s van de ondernemers die wij ondersteunen voordat ze bij ons starten, zie ik vaak het tegenovergestelde. Ze zijn ontzettend druk en hebben geen ruimte in hun agenda. Maar als je ze vraagt of ze nou echt blij zijn met waar ze hun tijd aan besteden… Of ze genoeg tijd spenderen met hun familie en vrienden. Genoeg tijd maken voor zelfontwikkeling en genieten van het leven. Dan is het antwoord toch vaak nee.

Tijd komt nooit meer terug

We beseffen het niet altijd, maar tijd is het meest schaarse goed dat er is. Tijd komt nooit meer terug, elke minuut die we besteden is voor altijd weg. Toch behandelen we het heel anders. Niemand geeft zomaar geld aan anderen, terwijl je geld weer bij kan verdienen. Maar hoe vaak geef je je tijd weg?

We’re tight-fisted with property and money, yet think too little of wasting time, the one thing about which we should all be the toughest misers.” — Seneca

Tijdverlies

Als je je bijvoorbeeld laat leven door je inbox en je agenda, laat je je leven bepalen door de agenda van iemand anders. Je hebt maar zoveel uur per dag die je anderen kan geven voordat ze op zijn. En als er al een paar uur over is, heb je vaak niet meer de focus of energie om ze te besteden aan echt belangrijke dingen.

Ook verlies je makkelijk tijd aan zaken waarvan het eigenlijk niet belangrijk is dat jij ze doet.

A key point to bear in mind: The value of attentiveness varies in proportion to its object. You’re better off not giving the small things more time than they deserve”. —  Marcus Aurelius

Wees kritisch op je tijdsbesteding

Tegenwoordig kun je als ondernemer alles zelf doen. There’s an app for everything. Je kan zelf je afspraken inplannen. Al je mails oppakken. Even snel een vlucht boeken, zelf een fijn hotel vinden via Booking.com. Maar hier ligt juist het gevaar. Gemiddeld besteedt een ondernemer vier uur per week alleen al aan het inplannen van afspraken. Dat is een halve werkdag!

Zorg dat je je tijd bewaakt en wees kritisch op waar je je tijd aan besteedt. Blok vrije dagdelen, dagen, weken, etc. De tijd die overblijft ga je veel efficiënter gebruiken. Ik zie het elke keer weer gebeuren bij de ondernemers met wie we gaan samenwerken. Er ontstaat ruimte voor inspiratie, doelen worden sneller behaald. En het gevoel ownership te hebben over je eigen tijd is winning!

Love, Céline

Dit artikel is ook te lezen in onze nieuwsbrief van 31 juli 2018.

Lees ook:

Zelfkennis is de basis voor een goede Work-Life Balance

Nieuwsbrief

Ontdek het geheim tot meer uren in een dag. Elke maand Tips & Tricks in onze Newsletter. Sign up now!