mediteren

Mediteren brengt allerlei voordelen met zich mee. Zo geeft het je o.a. energie, een gevoel van ontspanning, een beter concentratievermogen, vermindering van stressklachten, helpt het je bepaalde negatieve denkbeelden en gedachten los te laten en neemt het algemeen gevoel van geluk toe.

Of zoals Faberyayo van De Jeugd van Tegenwoordig het zegt: ‘Ik ben een oase van rust in een ver uitgestrekte woestijn van kalmte op het continent Zen.’ Veel van deze effecten zijn wetenschappelijk bewezen.

Talloze beroemdheden en bekende ondernemers pleiten voor de beoefening van meditatie en inmiddels mediteert zo’n 12% van de Nederlanders regelmatig. Ik probeer elke ochtend te mediteren en merk dat het me heel veel oplevert. Ik heb bijvoorbeeld meer focus gedurende de dag, kan dingen makkelijker relativeren en ervaar tijdens en na meditaties vaak een enorm geluksgevoel.

Klinkt als iets dat je ook eens moet proberen toch?

Wat is meditatie?

Maar wat wordt eigenlijk verstaan onder meditatie? Er bestaan allerlei vormen van meditatie, die elk bestaan uit drie basisprincipes:

  1. Je focust je aandacht op een meditatieobject
  2. Wanneer de aandacht afdwaalt, breng je deze terug naar het meditatieobject
  3. Tijdens de meditatie laat je alle gedachten en sensaties aan je voorbij gaan.

Een meditatieobject kan je ademhaling zijn, een mantra dat je herhaalt of bijvoorbeeld de vlam van een kaars. Het doel van de focus op zo’n object is dat je aandacht wordt afgeleid van het denken en dat je aandacht naar iets gaat dat in het huidige moment plaatsvindt.

Op het moment dat een gedachte opkomt hoef je je hier niet tegen te verzetten, het doel is niet om gedachtevrij te zijn. Op het moment dat een gedachte opkomt erken je dit en stuur je je focus weer naar het meditatieobject. Je zult het verschil gaan merken tussen het observeren van een gedachte en meegaan in een gedachte.

mediteren

Is dat dan niet moeilijk?

Net zoals andere dingen die je voor het eerst probeert, zal het even wennen zijn om te mediteren. De meest makkelijke manier om te starten is met een telmeditatie, waarbij je op je ademhaling van 1 tot 10 telt. Adem in en bij je uitademing tel je ‘1’. Adem weer in en tel bij je uitademing ‘2’. Dit herhaal je tot je bij 10 bent en dan begin je weer opnieuw te tellen. Probeer dit eens 5 minuten te doen.

Ook is het soms lastig de discipline te vinden om met regelmaat te mediteren. Mij helpt het om geleide meditaties te doen.

Ik doe vooral ademhalingsmeditatiesmantrameditatiesvisualisatieoefeningen en loving kindness meditaties. Ademhalingsmeditaties doe ik vaak zelf, zonder begeleiding, maar de andere meditaties vind ik prettig om geleid te doen.

Op Youtube staan veel meditaties. Ik luister vaak naar meditaties van The Honest Guys, Deepak Chopra en Hay House. Met de gratis app Insight Timer, heb je ook duizenden meditaties tot je beschikking en er staat veel fijne meditatiemuziek op.

Mediteren met anderen vind ik soms ook prettig. Elke dinsdag is er een open groepsmeditatie bij de Spirituele Academie op de Haarlemmerdijk, tijdens elke volle maan kun je meedoen aan de volle maan meditatie bij het Tibetaans boeddhistisch Centrum op de Reguliersgracht en veel yogascholen, bijvoorbeeld De Nieuwe Yogaschool, organiseren open meditaties.

Let’s get zen! 

“Ik ben een oase van rust in een ver uitgestrekte woestijn van kalmte op het continent Zen” – Faberyayo

Die 10.000 stappen haal je zó, ook met een kantoorbaan

Heb jij interesse in meer tijd én focus?

Neem dan gerust contact met ons op, wij kunnen je vást verder helpen!