telefoon

Do you own your phone or does your phone own you? Tsja, goeie vraag! Dit is de kop van een platform opgezet door Motorola. Ik stuitte laatst toevallig op dit platform, genaamd ‘Phone-Life Balance’, en ik heb het sindsdien niet meer uit mijn hoofd kunnen zetten. Is this really what we’ve become? Zijn wij dan allemaal echt zo verslaafd aan onze telefoon?

Vier uur per dag

Gemiddeld spenderen we vier uur per dag op onze telefoon. We zijn ons er volgens mij allemaal van bewust dat de meeste invloeden van de smartphone negatief zijn. Toch weerhoudt ons dat niet om onze telefoon er om de haverklap bij te pakken. 4 op de 10 Nederlanders is van mening het geen dag uit te kunnen houden zonder hun mobiele telefoon. Zelf sta ik er mee op en ga ik er mee naar bed. Maar hoe schadelijk is dat eigenlijk? Zijn wij ons ervan bewust dat het verslavend is en weten wij wat de consequenties zijn voor bijvoorbeeld onze ogen? Niemand die tegen zichzelf zegt: ‘vandaag zal ik beter voor mijn ogen zorgen’.

Telefoon uitschakelen

In Frankrijk is per 1 januari 2017 de wet gewijzigd. Werknemers hebben sindsdien het recht om na werktijd hun telefoon uit te schakelen. In Frankrijk kan je werkgever dus niet van je verwachten dat je na werktijd werkgerelateerde telefoontjes aanneemt. Dat klinkt voor de meesten als muziek in de oren. Uit onderzoek is gebleken dat 70% van de mensen zich dood ergert aan mensen die altijd maar met hun telefoon bezig zijn. Goed excuus om naar Frankrijk te emigreren dus 😉

Hoe vinden we balans tussen werk en privé?

Zelf ben ik erachter gekomen dat het een must is om de ‘Phone-Life Balance’ te vinden. Ik, als Personal Assistant bij Headroom, wil graag zoveel mogelijk bereikbaar zijn voor mijn ondernemers. Maar verwachten de ondernemers dat ook van mij? En op welke manier ben ik gedurende de dag het meest productief?

Mijn tips:

Hierbij 7 tips om je te helpen je telefoonverslaving terug te dringen. Mijn advies aan jou, begin er vandaag nog mee:

  • Wanneer je telkens een belletje hoort, ben je sneller geneigd je telefoon erbij te pakken. Zet je telefoon dus zo vaak mogelijk op stil om zo de verleiding te kunnen weerstaan.
  • Check je telefoon niet onnodig. Spreek met jezelf bepaalde momenten af dat je je telefoon kunt checken, bijvoorbeeld vlak voor de lunch. Probeer de webversie van WhatsApp te weerstaan, voor je het weet ben je de hele dag aan het appen.
  • Stel alleen de notificaties in waar dat echt voor nodig is. Open de instellingen app op je telefoon en ga naar berichtgeving. Hierin kun je de bevoegdheden aanpassen van de notificaties.
  • Zeg vaker ‘nee’ op werk en ook privé. Geef je grenzen aan waar dat kan. Je hoeft niet iedereen altijd meteen te antwoorden.
  • Wees niet bang om niks te doen. Je kan soms ook gewoon een beetje om je heen kijken of in gedachten verzonken zijn, zonder meteen naar je telefoon te grijpen.
  • Gebruik Google Maps wat minder. Het is echt niet erg om een keer verdwaald te raken, zelfs ik kom ook wel eens vijf minuten later dan ik had verwacht.
  • Download de app SPACE: it’s time to break your mobile phone addication. Deze app gemaakt door motorola is een 60-dagen programma, dat je helpt inzicht te krijgen in jouw mobiele telefoongebruik. Vooral voor degene met slaap- of concentratieproblemen is dit worth the try.  Door je bewust te worden van je gebruik, leer je hierin balans te vinden.

Benieuwd naar jouw eigen ‘Phone-Life Balance’? Klik dan hier en doe de quiz!

By Julie

Lees ook:

PA Floor: ‘Ik zit bij de laatste drie van de Secretaresse van het Jaar verkiezing!’

Nieuwsbrief

Ontdek het geheim tot meer uren in een dag. Elke maand Tips & Tricks in onze Newsletter. Sign up now!